24 oktober 2019
Otterlo, 2019

Bestemming gevonden.

We waren al de hele week aan het puzzelen waar we naar toe zouden gaan. Verschillende bestemmingen waren al de revue gepasseerd; Texel en Vlieland, Limburg, Bokrijk in Belgie….. En toen bedachten we dat we naast natuur ook nog wat andere zaken wilden doen en herinnerden we ons dat we nog een bezoek wilden brengen aan het Airborn museum in Oosterbeek. Nadat we in september bij de herdenking van Market Garden op de Ginkelse hei waren geweest wilden we die omgeving nog wel eens in alle rust bekijken en ook het museum bezoeken. Dus…. Bestemming gevonden.

We hadden niet veel voorbereidingen gedaan, alleen de camper opgehaald dus moesten we in de ochtend nog de spullen inladen en de camper reis klaar maken en nog wat boodschappen doen. Maar we krijgen er steeds meer handigheid in. Het wordt een soort routine! Via campercontact had ik een camping gevonden, camping Zuid Ginkel, maar na een telefoontje bleek die al gesloten te zijn. Maar bij de volgende hadden we meer geluk; EuroParcs De Wije Wereld in Otterlo.

Ondanks wat files rondom Amersfoort waren we toch rond een uur of een op de camping en konden we de camper op een leeg plaatsje zetten.

Deze camping is erg groot en een soort vakantie park met huisjes en stacaravans. Maar je merkt daar weinig van aangezien de camping zelf verdeeld is in een aantal weitjes omzoomd met heggen. De camping ligt prachtig aan de rand van een bos en de Hoge Veluwe.

Na de lunch hebben we meteen de fietsen van de camper gehaald. Het weer was redelijk, bewolkt maar droog en een mooie temperatuur. We hadden een route uitgezet via Route.nl 30 km, maar dit bleek achteraf toch wat te veel voor een middagje.

Het was een prachtige fietstocht. Vanuit de camping direct het bos in. En steeds afwisselend. Dan weer dennenbos, dan weer ei en berk gevolgd door uitgestrekte heide velden. Prachtige kleuren. Sommige bomen nog volledig groen en andere alweer helemaal bruin of geel!!! En Natalia kon haar ogen niet geloven zoveel paddenstoelen, en dat vlak naast het fietspad!!! De een nog mooier dan de andere! Blijkbaar was het door de regen van de laatste tijd in combinatie met het relatief warme weer prima weer voor de paddenstoelen.

Door al die prachtige paddenstoelen schoten we niet echt op met onze fietstocht. Keer op keer een noodstop voor opnieuw een pracht exemplaar en vaak in bosjes bij elkaar. Maar het was ook schitterend om te zien!!

Volgens onze kaart zouden we langs een “Celtic Field” komen met een nagebouwde boerderij uit de ijzertijd. Helaas hebben we deze gemist door alle mooie natuur om ons heen.

Onze volgende stop was bij het middelpunt van Nederland. Dit is overigens een van meerder middelpunten afhankelijk van hoe het wordt berekend. Dit middelpunt is berekend door de afstanden tussen de 4 uithoeken van Nederland (Rottemeroog, St Anna Ter Muiden, Terschelling en het drielanden punt in Vaals gelijk te maken. Op deze plaats staat een boom met een uitkijktoren eromheen gebouwd.

Onze verdere tocht bracht ons langs uitkijktoren De Koepel op de Galgenberg. Deze toren van 22 meter hoog is in later verhoogd om de groei van de bomen bij te houden. Doordat hij op de 33 meter hoge berg staat heb je van boven een prachtig uitzicht vanwaar je de Utrechtse Heuvelrug kunt zien en zelfs de Lange Jan in Amersfoort.

Aanvankelijk leek het of de toren gesloten was en zijn we eromheen gewandeld. Er was echter een dame de bladeren aan het wegvegen en toen we haar aanspraken bleek zij, samen met haar man, de koepel beheerder te zijn en zij had een sleutel. Voor het bedrag van € 2,00 per persoon konden we de toren beklimmen. Er zijn 2 etages waar exposities worden gehouden en op de 3e verdieping is een museum over Lunteren. Op de hoogste etage is de uitkijkpost. Het was mooi weer en we hadden inderdaad een prachtig uitzicht!!

Het was inmiddels al 6 uur en we moesten nog een stuk terug fietsen dus hebben we maar voor de kortste route terug gekozen. Nog altijd via prachtige bossen en heide velden. En met de nodige paddenstoelen stops. Het was dan ook al rond 7 uur dat we de camping opreden. Bij de ingang van de camping is een veldje met hele typische houten huisjes die te huur zijn. Een heel leuk en fotogeniek gezicht!

In totaal hadden we toch bijna 26 km gefietst! We zijn eerst in het restaurant van de camping nog een heerlijk verkoelend biertje gaan drinken. En dit kon nog altijd in het zonnetje op het terras, hoewel de temperatuur inmiddels wel al aan het dalen was. Na het eten heeft Natalia nog de paddenstoelen schoongemaakt en zijn we bijtijds naar bed gegaan.