1 augustus, 2019
Poznan, Polen.

Zarasai - Poznan.

Vanmorgen vroeg uit de veren. De wekker ging om 6 uur af. We wilden veel km maken. Het was fris buiten maar we wilden toch even in het meer zwemmen i.p.v. een douche. Dus handdoek mee en badjas aan en naar het meer. Maar wat schetste onze verbazing? Het poortje in het hek naar de trap die naar het meer ging was afgesloten!!!! Even hebben we overwogen om dan maar niet te zwemmen maar aan het hek naast het poortje te zien hadden al meer mensen dit probleem ondervonden en……. opgelost. Dus wij ook over het hek heen geklommen. En dat was de moeite meer dan waard. Het water was heeeeeerlijk. We hebben lekker gezwommen en terug weer over het hek.

Het leek er even op dat de poort naar buiten ook op slot zat maar deze zat alleen dicht en kon open. Na het ontbijt hebben we ingepakt, hebben een briefje gemaakt om de camping te bedanken voor deze mooie plek, er geld bijgedaan en hebben deze onder de deur van het kantoortje geschoven. We hebben ook ons email adres toegevoegd voor het geval we te weinig betaald hadden. We hebben op de Tomtom een camperplaats in Lotz, Polen ingevoerd en dat was de target voor vandaag, net voorbij Warschau. Uiteraard ging de reis verder over tweebaanswegen wegen. Soms goed, soms slecht en soms verschrikkelijk. Wel afwisselend ;-) Natasha reed en ik had ook de bestemming op google maps ingegeven. We kwamen in het dorpje Ukmerge en toen zei de Tomtom naar rechts richting Vilnius terwijl Google rechtdoor wilde. Toch maar de Tomtom gevolgd.

Deze weg was erg slecht over zeker 40 km. En toen pakte ik de ANWB kaart erbij en zag dat deze weg inderdaad korter was maar…………………dan moest je, en dat gaf de Tomtom inderdaad aan, via Grodno rijden. En dat ligt in……. Ja hoor Wit Rusland. En daar heb je een apart visum voor nodig en zelfs dan is het niet zeker dat je het land in mag. Dus dat was geen goed plan. Google gaf inmiddels aan dat we voor Vilnius van de weg af konden en binnendoor naar Alytus konden en vandaar naar Augustow in Polen. Dat hebben we gedaan. Al die tijd bleef de Tomtom volhouden om toch via Wit Rusland te rijden!

Voor de Poolse grens hebben we nog getankt aangezien de prijs in Litouwen maar 1,09 euro is. Wat ons opvalt in Litouwen, en later ook in Polen, is de enorme hoeveelheid ooievaars. Je ziet ze overal, in de lucht, in het veld en op de typische palen.

De grens naar Polen was geen enkel probleem. Augustow is een prachtig plaatsje aan een meer en lijkt een langer bezoek meer dan waard. Inmiddels was het lunchtijd maar op de smalle wegen was het niet mogelijk om een goed plekje te vinden. Uiteindelijk zagen we een plek tegenover een kerk in een klein dorpje. Niet ideaal maar we hadden honger!

Na de lunch kwamen we eindelijk, na 1050 km inclusief gisteren, op de autobaan, de S8 van Bialystok naar Warschau en konden we km gaan maken. We hadden bij het passeren van de Litouwse/Poolse grens een uur gewonnen door het tijdsverschil, en dus besloten we onderweg naar Warschau om wat verder door te rijden. Natasha had een camping gevonden in Poznan, hotel-camping Malta, die aan een meertje ligt en er prima uitzag. Dus nieuw adres in de Tomtom. Dit bleek zo’n 200 km verder maar nog haalbaar rond 18:00.

We gingen probleemloos door Warschau en waren al snel op de A2 richting Poznan. Dit is een tolweg, maar het schoot wel lekker op. Na een paar stops voor het betalen van de tol kwamen we in de buurt van Poznan. We hadden gepland om pas dicht bij de camping diesel te tanken maar de naald van de brandstof meter stond al aardig in het rode gebied, dus toch maar gestopt vlak voor onze afslag. Diesel is hier opnieuw 1,20 euro dus het dubbele van Rusland. We stopten om 18:00 uur bij de camping en hadden inmiddels 935 km op de teller staan voor vandaag, dus wel genoeg. Maar, in de receptie van de camping zat een onvriendelijke dame die alleen “no” kon zeggen. Geen plaats op de camping, geen plaats op de parkeerplaats en geen alternatief. En geen bedankt en tot ziens!

De campercontact app gaf een alternatief, een boerderij camping op 20 km afstand, Boerderij Wojciech. Jammer genoeg wat verder van de autobaan maar tenminste iets. In een half uurtje daarnaartoe. En inderdaad, in het midden van de graanvelden een camping met alles erop en eraan. En een vriendelijke Duits sprekende eigenaar die ons bij de poort welkom heette. Blij dat we een plekje hadden hebben we de boel geinstalleerd en Natasha heeft weer snel een heerlijke maaltijd gemaakt. En de eigenaar vertelde ons dat de poort vannacht op slot gaat en pas om 8:00 morgenochtend open. Dus we hoeven niet vroeg op te staan!