16 juli 2015.
Montreal, Canada.

Een dag in Montreal.

Vanochtend waren we al weer vroeg op voor een drukke dag. Het zonnetje scheen alweer lekker hoewel het buiten nog frisjes was. Voor het ontbijt moest eerst nog de was draaien, dat moet soms ook gebeuren. Vervolgens het ontbijt met een heerlijk gekookt eitje erbij. We hadden begrepen dat het niet mogelijk was om met de camper Montreal in te gaan. Dus zijn we naar het aanbevolen metro station gereden. Daar is een betaalde parkeerplaats bij waar ook campers mogen parkeren. Alles ging voorspoedig. Ongeveer 25 minuten rijden.

Op het station hebben we een dag-pas voor de metro gekocht. Dat viel nog niet mee omdat we nog geen Canadese dollars hadden en ook geen geldautomaat konden vinden. Maar na wat onderzoek van Natasha bleek dat je zo’n dag-pas ook uit een automaat kon halen waar je met credit card kon betalen. Het was slechts 2 stops met de metro tot het centrum van Montreal. We zijn eerst op ons gemak wat gaan wandelen.

Het is een wat rommelig aandoende stad. Veel moderne gebouwen en hoge flats afgewisseld met oude gebouwen die nogal Europees aandoen. Vandaar misschien dat het de meest Europese stad van Canada wordt genoemd. Ondanks dat Montreal in het Frans sprekende deel van Canada ligt is de taal geen enkel probleem. Er was niemand die we tegenkwamen die geen Engels sprak. Bij de eerste de beste bank die we tegen kwamen hebben we toch maar wat Canadese dollars uit een ATM gehaald. Die dollar biljetten zien er echt prachtig uit, Hele mooie kleuren. Masha had gehoord dat als je erover kraste dat ze dan naar Maple siroop roken. Maar wat we ook krasten, het rook naar geld net als onze Euro’s.

Na wat gewandeld te hebben, zijn we op het Place Jacques Cartier op een terras gaan zitten en een heerlijke Glace Capuccino gedronken. De volgende stop was de Notre Dame. Deze kerk lijkt van buiten heel erg op de Notre Dame in Parijs. Maar eenmaal binnen viel onze mond open van verbazing! Zo ontzettend mooi. Eigenlijk veel mooier dan de Notre Dame in Parijs. Inmiddels hadden we wel honger gekregen en stapten bij een soort lunchroom naar binnen. We bestelden wat sandwiches en soep en waren verbaasd toen de sandwiches werden geserveerd! In plaats van brood een soort Belgische wafels met daartussen het beleg en de salade. Maar overheerlijk!

In de verhalen over Montreal hadden we begrepen dat het voor Canadese begrippen een Shopping Heaven was. Tot nu toe hadden we daar nog niet al te veel van gezien. Er zijn ook een aantal plaatsen waar een “Underground City” is. Bij het hoofd station zijn we dan ook gaan kijken. Daar was inderdaad een heel groot “underground” deel maar voornamelijk eettentjes. Pas daarna zijn we door de hoofd winkelstraat (de Rue Sainte Catherine) gewandeld en begrepen waarom dit voor echte liefhebbers de “heaven” is. Elk blok bestond uit een shopping mall met winkels op wel 4 of 5 etages. We zijn in 2 van die malls binnengegaan maar hadden het toen wel gezien en zijn terug gelopen naar het metro station.

De metro lijn naar onze camper gaat onder de rivier door (dezelfde waar we gisteren met de jet boot hebben gevaren) met een stop midden in de rivier waar een eiland is. Dat is een eiland met een groot park en daarin staat een enorme stalen bol, de Biosphere. Daarbinnen is een museum volledig gewijd aan het milieu. Het was al te laat om het museum in te gaan en dat was maar goed ook want we waren inmiddels al ontzettend moe. Na wat foto's van de Biosphere dus terug naar de metro en de plaats waar de camper was geparkeerd. Met wat vertraging door de files, het was inmiddels spitsuur, terug richting camping. We moesten nog wat inkopen doen en na wat gezoek vonden we een erg mooie supermarkt in de buurt van de camping. Na het eten zit ik nu weer heerlijk bij het houtvuur dit verslag te schrijven. Morgen weer een reisdag naar Ottawa!