17 juli 2015.
Ottawa, Canada.

Montreal - Ottawa.

Na de vermoeiende dag gisteren was het plan om het vandaag rustiger aan te doen. We zijn opgestaan en op ons gemak ontbeten en de boel opgeruimd. Toen op pad. De trip naar Ottawa was ongeveer 2 uur.

Vanaf de camping direct de highway op en zo bleef het tot Ottawa. Het landschap hier is niet erg interessant. Erg vlak. Alleen is het hier veel minder bevolkt. Je komt nauwelijks langs steden of dorpjes en je rijdt door een soort bosgebied met lage bomen. Onderweg weer eens getankt. En toen waren we in Ottawa. We hadden besloten niet eerst naar de camping te rijden maar naar de plaats waar we een boottrip hadden geboekt over de Ottawa river. Het was nogal spannend aangezien het niet helemaal duidelijk was in de bevestigingsmail hoe laat die trip was en bovendien wisten we niet of we daar konden parkeren. En we moesten dwars door Ottawa heen. We hadden, voor de boottrip, speciaal een vertrekpunt gekozen aan de overkant van de rivier t.o.v. het centrum van Ottawa. Het was wel erg druk in Ottawa. Toen moesten we een nog al enge brug over waarbij je over een ijzeren grit reed en het was een soort platform aan de zijkant van de brug. Maar alles ging goed en we vonden de parkeerplaats.

Natasha ging direct checken of we op de goede plaats waren en of alles met de boeking ok was en ik probeerde de camper te parkeren. Er was nog zo’n plekje waar je verdeeld over 2 parkeerplaatsen kon parkeren maar dat was tussen een grote pick up truck met een boottrailer en een Subaru. Het paste maar net en de deur kon nog net open. Natasha kwam terug en dit was inderdaad de goede plek voor onze trip. Er was een parkeer meter en het bleek dat je hier inderdaad een camper kon parkeren. Het tarief voor een personen auto was $ 10 en voor een camper $ 20 voor de hele dag. Toen ik terug kwam lopen kwam er een gigantisch camper de parkeerplaats op. En hij zag kans om die kolos net aan de andere kant van de Subaru op een plekje te prutsen. Hun deuren konden echt nauwelijks open. Er kwam een dame uit die camper en die kwam op mij af en vroeg in het Engels of die andere camper van mij was. Ik zei ja en toen vroeg ze of ik het safe vond om daar te parkeren. Gezien het accent van de dame vroeg ik of ze Nederlands was. En inderdaad ze waren ook Nederlanders. Ze vertelden dat ze al een uur door Ottawa aan het rijden waren op zoek naar een parkeerplaats. Toen ik vertelde dat hier een speciaal tarief gold voor campers zijn ze maar blijven staan. Wij hadden wel medelijden met de eigenaar van de Subaru die tussen die 2 giganten stond ingeklemd! Die kon nauwelijks meer in zijn auto komen! En wat lijkt onze camper klein naast dat gevaarte van die Nederlanders!

Wij hadden nog wat tijd voor de boot vertrok en hebben geluncht in de camper en zijn daarna de boot op gegaan. De tour ging eerst de rivier over naar het centrum van Ottawa en daar konden opnieuw mensen aan boord komen. We hadden al meteen een geweldig uitzicht op het meest beroemde gebouw van Ottawa, het parlementsgebouw. Dit lijkt een beetje op de Big Ben in Londen. Daarna voer de boot de rivier af langs vele interessante historische bezienswaardigheden. We passeerden ook het huis waar de Koninklijke familie van Nederland gedurende de 2e wereldoorlog heeft gewoond. De gids vertelde het verhaal dat, om Beatrix in Nederland geboren te laten worden, de ziekenhuis kamer in Ottawa voor die gelegenheid tot Nederlands grondgebied was verklaard. Ook vertelde hij dat als dank, de Koninklijke familie nog altijd elk jaar 5 miljoen tulpen bollen aan Ottawa schenkt en dat er elk jaar een tulpen festival wordt gehouden. Hetgeen mij de opmerking ontlokte dat ik nu wist waar mijn belastinggeld naar toe ging! Een ander hoogtepunt waren de watervallen. Hier komt de Rideau River in de Ottawa River uit. De Rideau River loopt helemaal van Kingston bij het Lake Ontario naar Ottawa. De boot voer heel dicht naar de watervallen toe. Een mooi voorproefje van de Niagara Falls!

Het was een mooie tocht en Misha werd nog uitgenodigd om het schip te besturen waarvan uiteraard foto’s gemaakt moesten worden! Hij kreeg er zelfs een certificaat voor! De tocht eindigde weer bij de parkeerplaats maar wij vroegen of we nog even meekonden liften naar de overkant; het centrum van Ottawa. En dat was geen enkel probleem. Daar aangekomen zijn we direct naar de sluizen gegaan. We hadden deze al van de verte gezien. Dit zijn een 6 tal sluizen achter elkaar waar de boten wel zo’n 25 meter omhoog/omlaag worden gebracht. Dit is een kanaal dat de Rideau River met de Ottawa River verbind en die het mogelijk maakt om per boot naar Kingston en het Lake Ontario te varen zonder in de watervallen terecht te komen. Het traject tussen Kingston en Ottawa is 202 km lang en de in totaal 31 sluizen brengen de boten 83 meter omhoog en daarna naar Kingston brengen 24 sluizen de boten weer 50 meter naar beneden naar Lake Ontario. Een prachtig gezicht om het begin daarvan te zien. Er gingen wat motorjachten omhoog en we begrepen dat om door dit 6 tal sluizen te komen zo’n 2 a 3 uur duurde. Het was erg aantrekkelijk om dit helemaal te zien maar zoveel tijd hadden we niet.

Op de boot was het al een beetje gaan druppelen en inmiddels begon het wat harder te regenen. We zijn nog wat door het centrum van Ottawa gelopen om de sfeer op te snuiven en na een stop bij een leuk ijs café, over de brug terug gelopen naar onze parkeerplaats. We konden nog net die grote camper met de Nederlanders uitzwaaien om daarna zelf richting camping (Wesley Clover Parks Campground) te gaan. Dankzij de TomTom konden we het inmiddels drukke centrum van Ottawa vermijden en waren in een half uur op de camping.

Na wat we gelezen hadden over deze camping viel het heel erg mee. Midden in een soort bos. En zelfs Wifi, maar alleen in het hoofdgebouw en in de ……. toiletten. Dus misschien duurt het iets langer om dit verslag te uploaden!!!

Nog even een update over de staten. We zijn inmiddels 12 staatsgrenzen gepasseerd en hebben 9 verschillende staten aangedaan! Hoe komt dat verschil? Als volgt. We zijn gereden door de staten: New Jersey, New York, Conneticut, Rhode Island, Massachusetts, New Hampshire , Vermont, opnieuw door New York, toen naar Canada, Quebec, Ontario, Quebec en weer Ontario. Het laatste komt doordat we van Montreal in Quebec naar Ontario zijn gereden. Echter de parkeerplaats was aan de andere kant van de rivier en dat is weer……. Quebec. De grens loopt in het midden van de rivier. En daarna naar de camping. Weer in Ontario!!!