29 juli 2015.
New York, Verenigde Staten.

Een dag New York 1.

Vandaag een drukke dag voor de boeg. De wekker stond weer vroeg. Met de New York passen konden we een fiets tour maken door Central Park. We hadden geprobeerd om dit vanuit Nederland te reserveren maar dat kon niet. Dus moesten we een half uurtje eerder daar zijn. We wilden met de tour van 9 uur mee.

Met de metro ging het dit keer niet helemaal goed. We moesten overstappen maar op het station waar de aansluiting zou moeten zijn, was de lijn die we moesten hebben niet te vinden. De locatie waar we moesten zijn was maar een paar blokken verder dus zijn we gaan lopen. Toen we er aankwamen was de zaak nog gesloten maar er stonden al een paar mensen te wachten. De boel ging om kwart voor negen open en daarna ging alles snel. Helmen, fietsen en we werden in een groep ingedeeld. Ondanks het vroege uur was het al erg warm.

De tour, die 2 uur duurde, was erg mooi. Het is geweldig dat als je een stukje in het park bent bijna alle herrie van de stad verdwenen is en je hoort de vogels fluiten. En als je je dan omdraait zie je boven de bomen uit de hoge gebouwen van de stad! Je mag niet overal fietsen aangezien vele paden alleen voor voetgangers zijn. Dus een combinatie van fietsen en met de fiets wandelen.

Onze gids bleek ook acteur te zijn in een van de theaters. En blijkbaar gebruikte hij de baan als gids om te oefenen. Een beetje vreemde vertoning. Maar wel interessant. De historie en feiten van het park maar ook de vele, vele films die hier zijn opgenomen. De tour eindigde vlakbij de plek waar John Lennon is doodgeschoten en waar Yoko Ono nog altijd woont. Vlakbij is in het park de Strawberry Fields ter herinnering aan John Lennon. Terug naar de verhuur locatie zijn we via 6th Avenue gegaan. Op de fiets tussen die hoge flats en dat crazy verkeer.

Om 11 uur was de tour over en zijn we snel een Starbucks ingegaan om wat kouds te drinken en af te koelen in de airconditioning. En familie beraad over het verdere plan. We besloten dat het oorspronkelijke plan om de middag aan museumbezoek te besteden een goed plan was met dit warme weer. We zijn weer naar de metro gewandeld, deels door het park om nog even de locatie te zien waar de beroemde scene is opgenomen in de film "Home allone 1" waar Kevin de enge duivendame ontmoet (die hem later helpt). Daarna met de metro omhoog naar het Guggenheim museum.

Na nog van een lekker lunch te hebben genoten zijn we het museum ingegaan. De entree is inbegrepen in de NY pas. En hierdoor konden we ook de wachtrij vermijden die overigens niet zo lang was. Dit is een museum voor moderne kunst maar het is vooral bekend door het geweldige mooie moderne gebouw. Het is rond gebouwd en van binnen loopt een spiraal gang helemaal naar boven. Een prachtig gebouw en Misha en Masha waren ook geïnteresseerd in een aantal stukken die waren tentoongesteld.

De volgende stop was het Metropolitan museum of art. Dit museum is gehuisvest in een enorm monumentaal gebouw. Er wordt een heel breed scala tentoongesteld en je kunt er wel een week doorbrengen. Ook hier konden we weer naar binnen op onze NY pass. We zijn eerst gaan zitten en hebben een paar gebieden gekozen waar we naar toe wilden. De keuze viel op de afdeling muziek instrumenten voor Misha en de afdeling modern en contemporary kunst voor Masha. Op weg naar deze afdelingen kwamen we door enorme hallen met complete gigantische gevels. Echt prachtig. Op een gegeven moment passeerden we een deel waar oude meubels werden getoond. En Masha zei: “Nu zijn we bij IKEA terechtgekomen”.

Toen we weer buiten waren was het nog altijd bloedheet. Zo’n 33 graden. Het voordeel van al die hoge gebouwen is wel dat je altijd in de schaduw kunt lopen.

We waren inmiddels wel zo moe dat we besloten om terug te gaan naar het hotel en eerst wat te rusten. Dus weer in de metro terug. Daar hebben we alvast het plan gemaakt voor de dag van morgen. Voor ons diner zijn we naar een nabij gelegen Fresh & Co gewandeld om een “Take away” diner te kopen die we in het hotel hebben opgegeten.

Toen het donker was zijn we naar het Empire State building gewandeld dat maar een paar blokken van ons hotel is. De entree is ook in de NY pass inbegrepen maar jammer genoeg moesten we hier wel in de rij. Dat duurde vrij lang. Eerst een lange rij om onze entree kaartjes te krijgen en toen een lange rij voor de 10 liften. Je gaat naar de 80e etage en moet dan met een andere lift naar de 86e etage. Hier moesten we weer in de rij voor de lift. Maar toen we net aansloten zei iemand dat je ook met de trap kunt terwijl de wachttijd hier 20 minuten was. Dus 6 etages omhoog met de trap.

Het uitzicht over het verlichtte New York is adembenemend. Werkelijk prachtig om al de verlichte hoge gebouwen te zien met al die mini auto’s die ertussen door kruipen.

Toen we weer in het hotel terug waren was de energie wel op. Nog even wat aan dit verslag gewerkt maar de oogjes vielen toch langzaam dicht.