23 juli 2015.
Gettysburg, Verenigde Staten.

Watkins Glen - Gettysburg.

We werden wakker gemaakt doordat er van alles op het dak van de camper viel. Blijkbaar een eekhoorntje in de boom die zijn ontbijt had! Toen we opstonden vonden we inderdaad rondom de camper allemaal afgekloven dennen appels.

Vandaag staat er weer een behoorlijk lange reis op het programma. De Tomtom geeft aan dat het 4,5 uur rijden is naar Gettysburg. Dat is vanuit Watkins Glenn pal naar het zuiden richting Washington. We zijn dan ook bijtijds op pad gegaan na nog even de vuilwatertanks geleegd te hebben. Toen we van de camping af reden realiseerde Natasha zich dat we in het gebied van de Finger Lakes waren geweest en nog geen enkele foto van een van de Lakes hebben. We dachten nog dat we er langs zouden rijden, maar de Tomtom wilde niet meewerken en stuurde ons een andere kant op. Dus geen foto.

Na nog wat mooie binnenwegen kwamen we al snel op de highway die ons in korte tijd naar de staatsgrens tussen New York en Pennsylvania bracht. Na Ontaria en opnieuw de staat New York zijn we nu inmiddels 14 keer een staatsgrens (waarvan 2 keer ook een landsgrens) en 10 verschillende staten overgegaan.

De highway in Pennsylvania was erg mooi. Door een bergachtig bosgebied met weidse uitzichten en meren. Het viel ons op dat de wegen hier van een veel betere kwaliteit zijn dan in veel andere staten. Over het algemeen zijn de wegen, ook de highways, in de USA erg slecht. Dit merk je erg goed in zo’n camper waar dan ook alles rammelt in de kastjes. Na verloop van tijd hield die mooie highway op en werd het een 2 baans weg door dorpjes heen en werd het ook steeds drukker, totdat we uiteindelijk bij weg werkzaamheden helemaal stil kwamen te staan in een file. We stonden bij een afslag en hebben na een minuut of 10 de gok genomen om die afslag te nemen. En………….de Tomtom vond direct een alternatieve route. Die was ook wel druk maar het reed in ieder geval. Na nog een noodzakelijke benzine en lunch stop kwamen we na zo’n 5,5 uur op onze camping (Artillery Ridge Campground) in Gettysburg aan. We hadden speciaal Gettysburg als tussenstop tussen Watkins Glenn en Washington gekozen omdat deze stad een belangrijke plaats inneemt in de geschiedenis van Amerika. Hier werd in juli 1863 in een 3 daagse veldslag tussen de troepen van de zuidelijke staten en de noordelijke staten de burgeroorlog beslist. De zuiderlingen werden verslagen en gaven zich over en daardoor konden de staten van Amerika opnieuw verenigd worden. Er zijn hier toen wel 6000 soldaten omgekomen in een 3 dagen durende slag.Onze camping ligt midden op het vroegere slagveld en aan alle kanten staan er ook standbeelden.

Bij het inchecken kregen we zelfs vrijkaartjes en konden kiezen tussen 3 bestemmingen, maar ons werd verteld dat het Diorama, een 3D licht en geluidshow over de slag, het mooiste was. Dit namen we dus in dank aan. Maar eerst moest de was gedaan worden. Dus Natasha en ik zijn dat gaan doen terwijl Misha meteen het zwembad opzocht en Masha genoot van de wifi na 2 dagen zonder! Het was erg warm en tussen de was door zijn wij ook even het zwembad ingedoken voor verkoeling. Misha had al weer direct Amerikaanse vriendjes en vriendinnetjes.

Aangezien het dorpje Gettysburg, waar ook het Diorama was, toch zo’n 2,5 km lopen was zijn we er met de camper naar toe gereden. Het was een beetje vreemd dat de ingang van het Diorama een souvenir winkel was, maar ok. We werden hartelijk begroet en we waren exact op tijd want de show zou over een paar minuten beginnen. We werden een ruimte ingeleid waar een heel groot mini Gettysburg was gebouwd met de omgeving met daarin heel veel kleine tinnen soldaten en kanonnen. Een weergave van de slag. Er was nog 1 familie van 4 personen. We werden verzocht om op de “tribune” plaats te nemen. Toen ging het licht uit en begon een stem te praten. Deze legde ongeveer van minuut tot minuut uit wat er waar gebeurd was, welk regiment dat was en welke kapitein of generaal dit had geleid. Met lampjes werd dan in het miniatuur aangegeven waar dat plaats vond. Uiteraard een nogal saaie vertoning die ook nauwelijks te volgen was. In het kort het verhaal: De zuidelijke staten verloren en gaven zich over.

Op de terugweg zijn we nog een stukje een tour gevolgd die je met de auto kunt doen langs de slagvelden vlak bij de camping maar daar moet je dan eigenlijk wel weer wat uitleg hebben. Op de camping hebben we ons diner genuttigd en vol goede moed aan de verslagen begonnen. Eerst nog even de achterstand aan verslagen uploaden……………. Maar jammer genoeg was blijkbaar iedereen op internet dus dat werkte nauwelijks meer. Dus maar eerst dit verslag geschreven. Misschien lukt het later of anders morgenochtend.