29 april, 2019
Amboise, Frankrijk.

Van Tours naar Amboise.

Na het ontbijt weer op pad naar Montlouis-sur-Loire. Er was daar ook een Lidl supermarkt dus dat was de 1e stop voor de broodnodige inkopen. Vervolgens dwars door de smalle straatjes naar de Super-U voor diesel voor de camper. Op weg terug naar de grote weg en de Office de Tourisme, moesten we een weg in waar aangegeven stond dat de maximale breedte 2,50 was dus dat moest kunnen met onze 2,30 m brede camper. Volgens mij hadden we tussen 2 huizen nog 5 cm aan beide zijden over!! Maar het lukte en we konden bij het Office de Tourisme onze kaartjes met korting voor Chateua de Chenonceau en ook voor Chateau du Clos Lucé in Amboise kopen.

Naar het dorpje Chenonceaux was het maar 27 km waar bij het kasteel een grote parkeerplaats voor campers was. Via een wandeling kwamen we bij het prachtige kasteel. Het is een van de meest bijzondere kastelen van het Loiregebied omdat het kasteel over het water van de rivier de Cher, een zijrivier van de Loire, ligt en het bezienswaardige en goed onderhouden tuinen heeft. Het kasteel is in privébezit. Ook binnen is het een prachtig kasteel. In de 60 meter lange en 6 meter brede brug is de balzaal!

Na nog een wandeling door de prachtige tuinen en langs de boerderij die het voedsel voor het kasteel verbouwde, kwamen we bij de uitgang. Hier had Misha bij binnenkomst al een créperie gezien en daar wilde hij een crépe. Het was een klein gebouwtje en er stond een rij van een man of 10. Toen we aansloten zagen we slechts 1 dame, ietwat onhandig, met een rood hoofd die alles tegelijk probeerde te doen inclusief het bakken van de crépes. Na ongeveer een half uur kwam er eindelijk een 2e dame die wat meer voortvarende leek en kwamen ook wij eindelijk aan de beurt. Inmiddels had ik ook honger gekregen en met 1 crépe en 1 hotdog konden we de laatste 15 km op weg naar Amboise.

Onze camping in Amboise ligt op een eiland in de Loire, Ile d’Or het gouden eiland. We hadden op Google gezien dat er van elke oever een brug naar het eiland is maar deze bruggen waren, volgens Google, gesloten. We hadden bij het Office de Tourisme al gevraagd of we wel naar de camping konden en dat kon. Daarbij vertelde de dame ons dat we net op tijd naar Amboise gingen omdat op 2 mei de president van Frankrijk Emmanuel Macron samen met de premier van Italië Guiseppe Conte naar Amboise zouden komen en het onmogelijk zou zijn om daar te zijn. Dit alles om te herdenken dat Leonardo da Vinci 700 jaar geleden op 2 mei 1519 in Chateau Clos Lucé in Amboise overleden is. Gelukkig was de brug waar wij over moesten, van Amboise naar de camping, open, de andere kant was inderdaad afgesloten voor schoonmaak werkzaamheden, en konden we naar de camping.

Een hele mooie ruime camping met uitzicht op de stad Amboise met het prachtige Chateau Royal d’Amboise langs de Loire. Na een korte pauze hebben we de fietsen gepakt en zijn we naar het Chateau du Clos Lucé gefietst. Een korte maar steile fietstocht door de gezellige straatjes van Amboise. Gelukkig hoefden we niet in de rij voor kaartjes en konden we zo naar binnen. In de grote tuinen van dit kasteel zijn vele uitvindingen van da Vinci tentoongesteld en ik was verbaasd over de uivindingen die hij gedaan heeft. Ik heb nooit geweten dat hij zoveel uitvindingen heeft gedaan waarmee hij zijn tijd ver vooruit was. Zoals de parachute in 1483, een meerloops machine geweer, een tank, de aerial screw een voorloper van de helikopter en vele andere. Het was wel erg druk in de tuinen, veel toeristen maar ook hele klassen met schoolkinderen.

Na de lange wandeling door het park wilden we eigenlijk niet meer in het kasteel kijken maar toen we zagen dat er helemaal geen rij stond zijn we toch naar binnen gegaan voor een kort bezoek. Terug naar de camping was gelukkig bergaf en konden we even lekker uitrusten. In de planning stond nog een bezoek aan een wijnproeverij in het stadje maar daar hebben we ook maar van af gezien. Toen het donker werd zijn we nog even foto’s gaan maken van het prachtig verlichte kasteel aan de overkant