30 april, 2019
Blois, Frankrijk.

Van Amboise naar Blois.

We waren al weer vroeg op en wilden weer een lekker Frans ontbijt met croissants en baguette. Op google zagen we dat Boulanger L’ Horloge al open was. Deze bakker is genoemd naar de Tour de L’ Horloge, een toren met een mooie klok erin, naast de bakkerij. Een kort fietstochtje bracht ons bij de bakkerij die door de heerlijke lucht van vers gebakken brood niet moeilijk te vinden was. Voor ons was nog een man, waarschijnlijk van een restaurant in de buurt, die met een grote zak baguettes vertrok. Maar gelukkig konden we bij de perfect Engels sprekende dame nog een baguette en croissants kopen.

Na dit heerlijke ontbijt zijn we vertrokken en zagen we op de brug naar Amboise mensen druk met het plaatsen van lantaarns. Misha zei verbaasd dat het vreemd is dat alleen de president van Frankrijk lantaarns krijgt en niet de normale bevolking! Via een mooie rit van 40 km langs de Loire kwamen we in Blois. Hier wilden we in de avond naar Chateau Royal de Blois voor een geluid- en licht show “Son et Lumière”.

Onze camping Val de Blois lag nog 5 km verder en dus twijfelden we of het niet beter was om van een camperplaats in de stad gebruik te maken. Maar aangezien dit gewone parkeerplaatsen waren zijn we toch maar doorgereden naar de camping. Ook hier weer een zeer ruime camping aan de Loire. Bij de receptie konden we meteen al croissants voor de volgende dag bestellen en hoorden we ook dat er een fietspad was dat vanaf de camping langs de Loire naar Blois ging. Dit hebben we direct uitgeprobeerd en inderdaad waren we snel in het centrum van Blois. Vanaf de brug over de Loire kregen we direct uitzicht op een trap die aan het einde van de weg omhoog liep en waarop de Mona Lisa geschilderd was, een prachtig gezicht.

Na onze fietsen gestald te hebben zijn we eerst naar het kasteel gelopen om alvast kaartjes te kopen voor de show ’s avonds. We kregen te horen dat het verhaal in het Frans verteld wordt maar dat je een headset kon krijgen in verschillende talen. Dat hebben we dus ook gedaan. Op het plein voor het kasteel is nog een museum "Maison de la magie Robert-Houdin", een soort museum over googelen. Misha twijfelde of we daar nu wel of niet naar binnen zouden gaan. Toen we voor het gebouw stonden hoorden we plotseling geluid en gingen de ramen van het gebouw open. Vervolgens kwamen er draken koppen uit. Een leuke gratis show, maar het overtuigde ons dat we daar niet naar binnen hoefden!

Na een wandeling door het stadje en een klim en bezoek aan de Cathédrale Saint-Louis waren we ietwat teleurgesteld over Blois. Na het gezellige Amboise viel Blois toch wel wat tegen. Terug op de camping hebben we het rustig aan gedaan. Het was prachtig weer en we zijn dan ook lekker in het zonnetje gaan zitten lezen. De show in het kasteel zou om 10 uur beginnen en dus zijn we rond 9 uur in de schemering op de fiets gestapt.

Fietsend langs de Loire was het wel even schrikken. Gigantische zwermen een- dags vliegjes vlogen in ons gezicht en in onze mond en ogen!!!! En dat 5 km lang tot we in Blois aankwamen. Bij het kasteel konden we direct naar binnen. Op het binnenplein van het kasteel staande kon je de lichtshow die rondom op de gebouwen werd geprojecteerd goed volgen. Dit was echt prachtig. Het verhaal ging over de historie van deze streek en was ietwat saai maar overall was het toch de moeite waard.
Rond 11 uur zijn we terug gefietst over het erg donkere fietspad. Gelukkig waren er geen vliegjes meer en met onze fietslampen bij elkaar konden we toch redelijk de weg terug vinden.