23 augustus, 2019
Monnickendam, Nederland.

Visdagen Monnickendam.

Visdagen, daar was het allemaal mee begonnen. Via facebook hadden we dit evenement gevonden. Het was de laatste van een reeks vrijdagen dat dit gehouden werd en het leek erg mooi weer te worden dus waarom geen lang weekend i.p.v een dagje Monnickendam? Voor de veiligheid had ik toch maar een plekje gereserveerd op de camperplaats van jachthaven Waterland, locatie Hemmerland.

Na een voorspoedig ritje van 40 minuten kwamen we bij de jachthaven aan. Even gemeld bij het havenkantoor en we konden op een mooi plekje bij andere campers gaan staan. We hebben even wat rondgewandeld en het is een prachtige haven met uitzicht op het pittoreske Monnickendam. De markt begon om 11 uur dus we hadden nog even tijd voor een kopje koffie bij de haven. Daarna zijn we naar het dorpje gewandeld, een wandeling van 15 minuten. Het was een gezellig marktje in een prachtige "setting" van de haven maar het evenement zelf viel een beetje tegen. Er werd wat paling gerookt, maar je kon het niet kopen of proeven. Wel wat gerookte makreel en haring. Verder wat stalletjes met oude handwerk vakken. Wel leuk dat veel mensen in klederdracht rondliepen.

Ook vonden we al snel het Waterland museum "de Speeltoren". Dit is een toren met bovenin een carillon en op de verschillende vloeren een museum over het ontstaan van Waterland. Waterland is een streek in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Waterland is een laaggelegen veenweidegebied doorsneden door vele sloten en vaarten. De ondergrond bestond oorspronkelijk uit veen bovenop door de zee gedeponeerde afzettingen. De huidige streek Waterland omvat het gebied van de huidige gemeenten Landsmeer, Edam-Volendam, Purmerend en Waterland. De grootste woonkernen zijn Edam-Volendam, Monnickendam en Purmerend.

Het was inmiddels 12 uur en zo konden we ook het carillon in werking zien. Omdat ik toch wel veel zin in een heerlijke vers gerookte paling gekregen had, zijn we op zoek gegaan naar een paling rokerij. En die vonden we en dus een paar palingen voor de lunch gekocht. Tijdens onze wandeling kwamen we ook langs de jachtbouwer Hakvoort waar enorme luxueuze jachten worden gebouwd. De deuren stonden open en er lag al weer een jacht op stapel.

Toch al een beetje vermoeid hebben we op het terras van de Koperen Vis een heerlijk koel biertje gedronken. Natasha zat in een foldertje te kijken dat ze uit het havenkantoor had meegenomen en daar stonden wat wandel routes in. Een daarvan was een Gevelstenen route. En er stond bij dat je deze route bij de lokale VVV kon krijgen. De VVV bleek net om de hoek te zijn en daar konden we voor het bedrag van 1 euro de route bemachtigen. De VVV zit in een klein oud pandje en binnen was er zelfs nog een oude bedstee te bewonderen. Er kwamen nog wat mensen binnen en dit pand bleek het huis van zijn tante geweest te zijn en hij had het in zijn jonge jaren veel bezocht. Hij kon veel over het pand vertellen, ook hoe het verbouwd was!

De gevelroute begon in het centrum van de stad bij de speeltoren. Vandaar ging de route de Kerkstraat in waar een paar leuke stenen waren. Toen we bij nummer 54 kwamen was daar een gevelsteen met een hand met initialen erin. Ik las aan Natasha het verhaal voor. Deze gevelsteen was gemaakt door de bewoner van dit pand en de initialen waren van zijn familie leden. Tijdens mijn verhaal ging plots de deur van het pand open en er verscheen een oudere heer. Ik voelde me een beetje beschaamd en wilde me excuseren, maar hij stelde zich voor als Herman van Elteren, de eigenaar van het pand en de maker van de steen! Hij nodigde ons uit om in zijn huis, uit 1560 (!) te komen kijken. We kregen een rondleiding door het oude, prachtig gerestaureerde pand met nog de oorspronkelijke houten balken. In de scheuren van deze balken had Herman een oude bijbel gevonden die hij in een plastic doosje bewaarde, en ook een dagboekje van een 6 jarige jongen! Het huis leek wel een museum! Alles in stijl inclusief de meubels. Aan de wanden vitrines met porselein dat was opgegraven bij het leegmaken van de beerput!!!! Ook enige beeldhouwwerken van hout en steen die Herman zelf gemaakt had. Hij had als beroep kunstenaar en acteur en dat deed hij nog altijd. Ik kon het niet nalaten te vragen hoe oud hij was, wij schatten hem ongeveer 80 maar hij bleek 91 jaar te zijn!!! Wij hebben ontzetten genoten van deze rondleiding en gastvrijheid van deze speciale persoon!!! Toen we onze route vervolgden kwamen we erachter dat vele van de gevelstenen hier gemaakt zijn door Herman. Dit wordt in de route met een asterix aangegeven!

Het voordeel van zo'n route is dat je op plaatsen komt waar je normaal niet naar toe zou gaan. Zoals de prachtige Nieuwe Zijds Burgwal met allemaal kleine huisjes langs een gracht die tijdens de stormvloed in 1916 helemaal overstroomd waren. Het viel ons op dat de bevolking erg vriendelijk is tegen toeristen. Het is te merken dat het hier nog minder toeristisch is dan in Amsterdam of Volendam. Bij een van de gevelstenen wees een dame van dat pand ons erop dat voor vele huizen in het dorp op de stoep tegeltjes zijn aangebracht ter herinnering aan joden die daar gewoond hebben maar tijdens de oorlog zijn afgevoerd.

We waren inmiddels erg hongerig geworden en zijn terug gewandeld naar de camper voor de lunch. Een heerlijke lunch met gerookte paling en een heerlijk koud wit wijntje! Na de lunch hebben nog wat gerust en zijn daarna via een poort het Recreatie gebied Hemmerland in gewandeld. Een mooi natuurgebied op een schiereiland. Aan de andere kant hadden we gezien dat er wat strandjes waren. Er was een druk strand met een strand tent maar even verderop was het heerlijk rustig en er was een steiger waar je kon zwemmen en heerlijk rustig kon liggen.

Maar we konden niet lang blijven want er wachtte nog een route die afgemaakt moest worden. Dit hebben we op de fiets gedaan. Heerlijk door het inmiddels rustige dorpje gefietst langs alle gevelstenen en mooie huisjes. Voor het diner waren we op zoek naar mosselen. We vonden ze bij het restaurant "de Four Seasons". Jammer genoeg was het terras helemaal vol maar we konden wel binnen zitten. Dit is een modern Aziatisch restaurant en de mosselen waren bereid met "Black Bean" saus. Apart en lekker maar wel een beetje pittig! Na afloop zijn we rustig terug gefietst naar de jachthaven om van een welverdiende rust te genieten!