25 juli, 2019
Orekhovo, Rusland.

Dacha dag 3.

Vanochtend scheen de zon weer en konden we weer genieten van een kopje koffie op de veranda voor onze slaapkamer. Heerlijk rustig genieten van de koffie en het zonnetje. Vandaag geen koele duik in het meer maar een douche. Gelukkig was er weer water! Maar er wachtte werk! Nadat ik al het trapje voor het toilet had gerepareerd, bleek dat ook de vloer van het toilet verrot was! En zonder in details te treden, wil je liever niet door de vloer van een Russisch dacha toilet te zakken. Toen ik het linoleum wegtrok bleken een paar vloerdelen inderdaad verrot.

Gelukkig vonden we onder de dacha nog wat gebruikte, maar nog goeie, dikke vloerdelen van een paar meter lang, waarvan ik voldoende planken kon zagen. Maar met de handzaag was het moeilijk om door die dikke planken te zagen. Natasha vond ook nog een kleine kettingzaag! Dus uitgevogeld hoe die werkte en…………..zowaar sloeg hij nog aan ook………….en daarna stopte hij weer. Het is toch gelukt om met veel pompen van benzine en 2 keer herstarten per zaag snee voldoende planken de zagen. Blijkbaar zat er te weinig benzine in de kettingzaag.

Misha is druk geweest met het maaien van gras en onkruid, op verzoek van Babushka, en Natasha met het schoonmaken van het dressoir en het leegmaken van kasten waar oude kleren inlagen die aangevreten waren door enge beesten! In 1 van de dressoirs hadden muizen een groot gat gevreten in een kastdeur en tussenwand en die moest ook gerepareerd worden. Dat vergde enige creativiteit, om dit zonder materiaal te doen. Tot mijn oog op een leeg bierblikje, Nevskoe, viel. Met een schaar hebben we hier een paar stukken blik van geknipt en zo de gaten gedicht. Ik vraag me af of dit helpt om de muizen buiten te houden, als ze 1 gat kunnen knagen kunnen ze dat ook op een andere plaats, maar Babushka was weer gelukkig!

Het is grappig, maar ook zielig, om te zien hoe moeilijk het is voor Babushka om afscheid van oude kleren te nemen. Op een gegeven moment toen ze dacht dat we weg waren, probeerde ze de enge beesten die de kleding hadden aangevreten, met een borstel te verwijderen en de kleding weer terug in de kast te hangen. Natasha en ik zaten op de veranda en zagen het gelukkig gebeuren en konden haar stoppen voordat die beesten op de kleding van Babushka konden kruipen!!!

Natasha had in de ochtend de forel schoongemaakt en de staart eraf gesneden om te zouten. Het andere deel hebben we gefileerd. In de paar dagen die we hier waren was er wel een klein probleem ontstaan. Er was altijd naast de markt een plaats waar je afval kon brengen. Dat werd daar dan uit gesorteerd en afgevoerd. Maar we waren daar een paar keer voorbij gereden en elke keer was dat gesloten. En het afval stapelde zich bij de dacha op, zeker met alle spullen die we wilden weggooien. Het was inmiddels weer bewolkt geworden en we hadden geen zin om te zwemmen. We zijn samen met Misha naar de markt gewandeld en bij de afval plaats gekeken of er iets stond aangegeven. Het enige dat we vonden was een briefje dat het sinds mei 2017 gesloten was. Geen enkele aanwijzing wat te doen met het afval!!

Bij een nabij gelegen lokale “Gamma” hebben we nog een fles verdelging gekocht voor wespen, het lijkt erop dat we 2 wespen nesten hebben in de dacha. Na nog een ijsje en wat slagroom gekocht te hebben zijn we terug gelopen.

En toen was het alweer tijd om met de avond maaltijd te beginnen. Babushka schilde de aardappelen, ik had de Cobb aangemaakt en Natasha de saus gemaakt van de kop en graten van de vis. Een lekkere roomsaus met dille!!!

En toen werd de stilte verstoord door het lawaai van cross motoren! En voor onze dacha stopten een grote gifgroene quad, en een gifgroene crossmotor. Op de quad zat Shurik, in shorts en t-shirt, en op de motor een persoon volledig in cross kleding en een grote helm. Dit bleek Lisa te zijn! Na de quad en de motor bewonderd te hebben, Misha was zwaar onder de indruk, en onze camper bewonderd te hebben, kwamen ze iets drinken. Met name Shurik is erg aanwezig, een zeer luide stem en veel praten. Hij heeft overal wel een mening over. Maar het was wel gezellig!! Shurik is erg handig met zijn handen en bouwt complete dacha’s inclusief zijn eigen, in een soort Duitse vakwerk stijl. Erg mooi.

We zijn toch maar doorgegaan met koken, zij kwamen net van tafel af, en na een uurtje namen ze afscheid en scheurden ze weg. We hebben heerlijk gegeten! De verse zalm forel smaakte heerlijk zo gerookt. En met de heerlijke gekookte aardappels en de room-dille saus was het een sterren restaurant maaltijd.

Inmiddels hadden we ook de banja weer opgestookt en heerlijk een aantal gangen sauna gedaan en bij ons “kampvuur” gezeten. Toen we al klaar waren en bijna naar bed wilden kwam Nadia met Vovka en 2 vriendjes aangereden. We hebben Nadia geholpen met uitladen en geprobeerd het water aan te zetten in haar keuken. Maar de boiler die zij hebben onder het aanrecht bleek helemaal afgekoppeld en het was wat meer werk en dat moest tot morgen wachten. Nadia had een lange reis gehad vanuit St Petersburg door, opnieuw de oefeningen van de marine schepen op de Neva. En na Vovka en vrienden in bed te hebben gelegd hebben we nog een biertje gedronken en veel gekletst bij het kampvuur. En toen eindelijk naar bed!