16 juli, 2019
Stockholm, Zweden

Norsholm - Stockholm - Helsinki.

Vandaag een lange dag met een rustig begin. 175 km naar Stockholm en de boot van daar naar Helsinki vertrekt pas om 16:15. We moesten wel op zijn minst 1,5 uur van te voren aanwezig zijn bij de ferry terminal. Dus rustig opgestaan en een kopje koffie op de aanlegsteigers gedronken. Toen we opstonden scheen de zon en leek het een mooie dag te worden maar al snel kwamen de 1e wolken tevoorschijn en stak de wind op.

Na de dagelijkse routine van wassen en ontbijten heb ik Camper Verzekerd gebeld voor adressen van Fiat Ducato dealers in Helsinki. Die zouden ze mailen en we reden rond 9:00 weg van deze leuke camperplaats. Een rustige reis., met knipperend olielampje, bracht ons rond 11:00 in Stockholm. Natasha had in internet een parkeerplaats gevonden dicht bij het centrum waar ook campers konden parkeren.

Al snel bleek dat Stockholm zo ongeveer 1 grote bouwput is waardoor heel veel wegen half of helemaal zijn afgesloten. En daardoor reden we natuurlijk ook verkeerd. Maar dankzij Google Maps kwamen we toch bij de parkeerplaats aan Norr Mälarstrand en er was inderdaad nog een plekje vrij waar we de camper konden neerzetten. Het was een betaalde parkeerplaats en we moesten nog even puzzelen hoe je kon betalen. Maar nadat we een app gedownload hadden lukte het betalen ook. Het was inmiddels behoorlijk bewolkt en donker en dat gaf de stad ook een donkere indruk.

Een korte wandeling bracht ons bij het imposante maar donkere stadhuis en in het centrum. Ook daar was alles opgebroken en de hele stad maakte een erg rommelige indruk. Naast een kort bezoek aan de stad was het doel ook om een lunch te nuttigen. We waren al een paar restaurants gepasseerd die geen goedkeuring kregen . Toen, het kon niet missen, een McDonalds! Maar voor het restaurant was er een reclame van Max, een restaurant dat blijkbaar veel populairder is dan McD in Zweden. En…… een stukje verder was er zo’n restaurant. Dus daar naar binnen. Het leek erg veel op een standaard fast-food restaurant. Terminals om alvast te bestellen, en zelfs in het Engels. Maar het bleek heel veel Plant based Meat te zijn en erg veel Vegan. Bovendien gaf het apparaat weinig tijd voor keuzes en cancelede onze order weer. Dus……terug naar McDonalds.

Na de lunch zijn we weer terug gewandeld naar de camper en ondanks alle weg op brekingen waren we na 15 minuten bij de ferry terminal. Er stonden al wat auto’s in diverse rijen te wachten om in te checken en het was niet erg duidelijk waar wij moesten staan. Na wat voor en achteruit rijden lukte het ons om in een rij voor de goede boot te staan met een doorgang met voldoende hoogte en breedte voor de camper. Onze rij begon al vrij snel, net na 14:00 uur te bewegen om in te checken. Dat ging soepel en ook wij kregen vrij snel de tickets. En moesten in rij 1 gaan staan bij de boot “Gabriella” die al klaar lag. Er stond maar 1 andere camper en een paar motoren voor ons. Dus…..rij 1 en vooraan, dat moest snel gaan. De rijen naast ons werden ook al snel gevuld. Even later mocht rij 2 (!) aan boord. Daarna even niets en toen……..weer rij 2 en rij 3 en alles behalve rij 1. Tussendoor werden gigantische vrachtauto’s geladen en ook bussen. Eindelijk om half 4 mochten de 2 overgebleven campers alsnog aan boord en parkeerden we achter de trucks.

We hebben toen de benodigde spullen die we voor de nacht nodig hadden bij elkaar gegaard en onze hut opgezocht. Die was snel gevonden. Niet erg luxe met 2 stapelbedden en een heel klein toilet en douche maar prima voor 1 nacht. Na een klim van dek 2, waar de hutten zijn, naar dek 11 het hoogste buiten dek, werd er al snel afgemeerd en begonnen we de tocht.

Een paar dekken lager was er aan de achterkant van het schip een leuk terras waar we wat hebben gedronken. Om niet naar de kleine hut te gaan vonden we een leuke tafel aan een raam waar we konden zitten en wat spelletjes doen en aan het verslag werken. De haven van Stockholm ligt eigenlijk vreemd in een hele lange monding met heel veel eilanden. Hier zijn we 4 uur lang met een slakke gang doorheen gevaren. Tot onze verbazing zagen we om 21:00 alweer eilanden verschijnen en bleek dat er een tussenstop gemaakt werd op het eiland Fasta Åland! Na de afvaart van het eiland hebben we ons bed opgezocht.