15 juli, 2019
Norsholm, Zweden.

Puttgarden - Norsholm.

Vanochtend vroeg op gestaan; om 6:45 ging de wekker. Ondanks de reservering voor 9:15 wilden we rond 8:00 bij de ferry zijn. Snel douchen ontbijten en inpakken en om 7:45 verlieten we de camping. Ongeveer een kwartiertje rijden en alles wees zich van zelf. En het bleek helemaal niet druk te zijn. Er werd aangegeven dat de volgende afvaart om 8:15 zou zijn, een uur voor de gereserveerde tijd! We zijn toch maar in het korte rijtje gaan staan. Natasha zag nog een hokje waar geen auto’s voor stonden dus daar naartoe. Een vriendelijke dame nam ons ticket aan en begon wat bonnetjes uit de printen. Een voor gratis koffie op de boot en een tweede voor alvast de tol van de brug naar Zweden. (Dit had ik meteen mee gereserveerd aangezien dat korting opleverde!). En direct door de boot op via de VIP laan waar niemand stond! Het dek waarop we de camper konden neerzetten was maar half vol toen de slagbomen al dicht gingen en we meteen vertrokken . Om 8:15 i.p.v. 9:15.

Uiteraard hebben we even wat foto’s gemaakt aan dek en daarna onze gratis koffie gehaald. Toen we die goed en wel op hadden werd er al omgeroepen dat we naar de auto’s moesten en om 9:00 uur reden we al Denemarken in, wel nadat onze paspoorten nog even gecontroleerd waren. Van Rødby naar Kopenhagen en de oversteek naar Zweden is minder dan 200 km en we reden rond 11 uur de tunnel bij Kopenhagen in en via de Sontbrug (officieel Øresundsbron) naar Malmo. In Kopenhagen wilde de Tomtom niet erg meewerken want die stuurde ons richting een ferry i.p.v. de brug. Maar onze navigator Natasha loste dat prima op en bracht ons naar de juiste plaats.

Op Zweeds grondgebied aangekomen hebben we een parkeerplaats opgezocht voor een hoognodige sanitaire stop en chauffeurs wissel. Het rode lampje op het dashboard had de hele weg vrolijk geknipperd en raar maar waar, je raakt er een soort aan gewend. Bij de stop nog wel het oliepeil gecontroleerd en dat was nog prima in orde. Dus door richting Norrköping waar we de overnachting gepland hadden. Ik was passagier en dat gaf mij wat tijd om een overnachting plek in de buurt van Norrköping te zoeken. De campercontact app gaf een camping aan in het plaatsje zelf maar deze had een 2,0 als review dus niet veelbelovend. Maar iets voor Norrköping in het plaatsje Norsholm vond ik een camperplaats die er wel goed uitzag. De tomtom ingesteld op deze plek.

De reis ging voortvarend door het glooiende Zweedse landschap. Het is mooi maar wel een beetje saai. Je ziet nauwelijks huizen of dorpjes onderweg. Veel graanvelden en bossen en soms zo'n typisch rode boerderij. Jammer genoeg zat het weer niet mee. Vanaf vanochtend bewolking en donker en af en toe lichte motregen. En gedurende de reis werd de regen wat intenser.

Om 13:30 zijn we gestopt voor een lunch pauze in de buurt van Ljungby op een plaats waar ook wat winkels waren en waar we de benen konden strekken. Na weer een chauffeurs wissel zijn we vertrokken voor het laatste deel van de reis. De tomtom gaf al meteen een lange file aan voorbij Jönköping. Deze bleef maar wisselen tussen 8 en 18 minuten. Toen we in de buurt kwamen vond de navigatie een route om de file heen. Leuk voor wat afwisseling en het scheelde aardig wat tijd!.

De camperplaats, Ställplats Göta kanall, was snel gevonden. Een mooie plek aan het Göta kanaal met aanlegplaatsen voor boten. Er zijn ongeveer 20 plaatsen voor campers waarvan een aantal met electra. Daar waren er nog een paar van vrij. We hebben eerst de camper neergezet en zijn in het dichtbij gelegen restaurant “Kapten Bille’s Cafe” gaan betalen. Tot onze verassing kregen we zelfs een pasje voor toegang tot de sanitaire voorzieningen.

Na nog een wandeling naar het dichtbij gelegen winkeltje, waar we heerlijke gezouten augurken hebben gekocht, en een dorpje met sluisje zijn we teruggekeerd naar de camper. Het weer klaarde op en er verscheen zelfs een zonnetje maar het was wel erg koud. We hebben zelfs de verwarming in de camper nog even aangedaan!