18 juli, 2019
St Petersburg, Rusland.

St Petersburg dag 1.

Vandaag wordt een “doe” dag. Natasha moest eerst wat administratieve zaken regelen zoals altijd als we in St Petersburg zijn. En ze had een Fiat Ducato dealer gebeld die ik gisteren in internet had gevonden. En deze keer was het raak. Ze konden service doen aan onze camper. De vriendelijke heer begon wel uit te leggen dat het misschien zomaar een lampje was etc, alles wat we ook in internet hadden gelezen maar we konden om 12:30 langskomen. Dus camper opgehaald en naar de garage toe.

Een half uurtje rijden waarvan een deel over de tolweg en een deel over de drukke, slechte wegen in de buitenwijken van St Petersburg. Het was nog even zoeken maar uiteindelijk vonden we de juiste plaats en werden we via een slagboom op het terrein binnen gelaten. Deze plaats, Foris-Fiat bleek ook een Mercedes garage/dealer en we werden uitgenodigd in een chique kantoor met veel bureaus en keurig geklede heren compleet met blauw pak, wit overhemd en stropdas en keurige dames met witte blouses en zwarte panty’s en rok. Geen monteur te zien en alles straalde chique en Mercedes uit!!!! De heer die ons hielp, Andre, was uiterst correct en vriendelijk maar was vooral bezig met veel formaliteiten. Kenteken bewijs, paspoort en formulieren. Hij bood ons een kopje koffie aan en dat werd gebracht door een dame, weer in keurig uniform, en op het schuim van de cappuccino een ……. Mercedes ster! En vele malen uitgelegd dat ze het bewuste lampje uit konden zetten maar dat er dan geen waarschuwing meer kwam als we wel de service beurt moesten doen en hoe het zat met het service boekje van de auto. Maar toch leek het er wel op dat hij wist waar hij het over had!! En hij vertelde dat voor 800 roebel oftewel € 11,32 konden ze checken of er een probleem was en indien er geen probleem was konden zorgen dat het lampje uit was. Zo gezegd zo gedaan.

Na 1,5 uur kwam de camper weer voorrijden. Ze hadden inderdaad voor deze prijs de olie gecontroleerd, het oliepeil gecontroleerd en het motor management systeem gereset! Ze hadden nog gevraagd of ze de auto moesten wassen, maar daar hadden we vriendelijk voor bedankt aangezien dat nog meer tijd zou kosten. Na bij de kassa betaald te hebben en alle formulieren getekend kregen we de sleutel en mocht ik naar de slagboom rijden. Natalia moest met het kenteken bewijs naar de bewaker bij de slagboom, samen met de keurige Andre, en de bewaker kwam checken of dit werkelijk onze auto was. Slagboom omhoog en we waren klaar!!! Geen knipperend lampje meer. En eerlijk gezegd ……. De eerste paar kilometer miste ik het lampje!!!! We hadden al ruim 1500 km gereden met dat lampje!

We hebben de camper weer netjes op de bewaakte parkeerplaats gezet en nog wat boodschappen gedaan waaronder een simkaart voor de telefoon van Misha. En natuurlijk tvoroch en smetana voor het ontbijt morgen ochtend. Het weer was inmiddels steeds slechter geworden en het regende en waaide behoorlijk. Maar Misha wilde toch nog naar Galeria in de stad om wat te shoppen. We hebben eerst nog een echte Russische maaltijd genuttigd, Daarna zijn Natalia en Misha met de metro naar de stad gegaan. Ik had wat tijd om mijn verslagen bij te werken.