31 juli 2012.
San Fransisco, Verenigde Staten.

Fietsen in San Fransisco.

Vanochtend vroeg het bed uit. Eerst nog een beetje aan de verslagen gewerkt. En toen de fietsen van de camper en op weg naar de ferry boot.

Onze camping ligt zo’n 10 km ten noorden van San Francisco aan de baai. En op zo’n 2 km van de camping vertrekt de ferry en die gaat rechtstreeks naar het centrum van San Francisco. Je kunt de fiets meenemen op de boot. Ideaal dus. Alles ging perfect. Onderweg zouden we de Golden Gate brug moeten kunnen zien. Maar nu was er wel mist en dus was er helemaal niets te zien. We kwamen wel dicht langs het beroemde eiland Alcatraz. En vervolgens een prachtig uitzicht op San Francisco dat nog deels in de mist lag.

En toen bleek wat een fantastisch idee het was om de fietsen mee te nemen!! In een paar minuten fietsten we de ongeveer 2 km van pier 1, waar de ferry aankomt, naar de beroemde pier 39 waar de zeeleeuwen liggen. Langs de boulevard. Wat een geweldige ervaring! Daar de fietsen gestald en op naar de pier. Op die pier veel winkeltjes (waar Masha natuurlijk allemaal naar binnen moest) en restaurantjes en eindelijk de zeeleeuwen. Ik was zo’n 20 jaar geleden bij diezelfde pier geweest maar het is erg veranderd. Toen was het een normale pier zonder winkeltjes en restaurants.

Natuurlijk mocht de kabeltram niet ontbreken op het programma. Helemaal naar boven (wel erg druk in die trammetjes) en op Union square eruit. Daar is een hele grote Macey’s (een soort Bijenkorf) en daar lukte het Masha om haar eerste shirtje te kopen. Op Union Square op de trappen heerlijk ons boterhammetje gegeten en weer terug met het kabel trammetje. Het leukste van die trammetjes blijft toch het personeel. De machinist die continue druk is om met een grote handel de tram aan de kabel te koppelen en de conducteur die tevens remmer is en dus achterop de tram de rem bediend. En dat is wel nodig, vooral op weg naar beneden want die wegen zijn heel stijl. Dat hebben we wel gemerkt toen we zo’n berg een stukje op moesten fietsen! Die stijle wegen zijn erg bekend van allerlei politie serie’s waar je dan de achtervolgingen ziet.

Het volgende plan was per fiets naar de Golden Gate brug en er dan overheen te fietsen. Vanuit het centrum naar het begin van de brug is ongeveer 10 km, meest vlak maar ook wat gemene bergjes. Dat ging allemaal prima. Maar bij de brug aangekomen bleek dat het begin van de brug toch nog een stuk hoger lag dan de kade waar wij waren. Met een geweldig steile straat kon je dan naar de brug. Dat hebben we maar niet gedaan. De kids, die het uitstekend deden, waren toch wel wat moe en we moesten ook nog terug! Dus een kopje koffie aan de voet van de brug en toen weer terug.

Op de terug weg zijn we nog gestopt bij het Exploratorium. Dit is een museum voor kunst en wetenschap. Jammer genoeg hadden we geen tijd om er in te gaan, maar dit museum is in een geweldig mooi gebouw dat is gebouwd voor de Wereld tentoonstelling in 1915 (net als het atomium in Brussel).

Daarna het laatste stuk terug naar pier 1 waar we met wat rennen nog net de ferry haalden. Bij de camping hebben de kids nog even gezwommen en zijn we naar een restaurant dichtbij gegaan. Dit restaurant, de Marin Brewery restaurant, brouwt zijn eigen bier. Dus een steak met een heerlijk biertje hebben we de dag besloten.