6 juli, 2019
Zonhoven, Belgie.

Fietsen in Bokrijk en door het water.

We hadden een trage start van de dag. We waren zoals gewoonlijk wel vroeg op maar we moesten tot na het ontbijt wachten. We moesten nog inchecken en de receptie ging pas om 9:30 open! Dus rustig nog eerst een kopje koffie gedronken en daarna de camping verkend. Om 9:00 opende het kleine winkeltje en konden we broodjes kopen om mee te nemen voor de lunch.

Na de incheck procedure konden we op pad met onze fietsen. De camping ligt aan een drukke verkeersweg met een smal fietspad direct langs de weg, niet erg prettig. Maar al snel waren we in het dorpje Zonhoven waar we nog even gestopt zijn bij de lokale Spar om wat drinken te kopen. Na nog een stukje via drukke wegen konden we afslaan het natuurgebied in en werd het fietsen een stuk aangenamer.

Het Provinciaal Domein Bokrijk is 550 hectare groot en ligt te midden van uitgestrekte bos- en natuurgebieden. Het domein is het meeste bekend omwille van zijn openluchtmuseum. Dit is slechts één onderdeel van een groter recreatief geheel. Maar ook het gebied buiten het museum is erg mooi. Mooie bossen en vele meren en meertjes.

Vlak voordat we bij de hoofd atractie, fietsen door het water, kwamen we langs een gebouw aan het meer. Uitkijkpunt ‘Zicht op de Wijers’ – zicht van aan de vijver ‘Zicht op de Wijers’ is uitgewerkt in de schuur van een voormalige hoeve. Het dak is een groendak, begroeid met inheemse grassoorten. Dit zal op termijn een echte blikvanger worden. In het uitkijkpunt staan de bezoekers in direct contact met het water: via een laag horizontaal venster kijk je over het wateroppervlak en kan je het vijverleven van dichtbij bewonderen. Een uitkijkplatform tot boven de vijver biedt een weidse blik op de omgeving. En vanaf dit platform kun je in de verte ook al het “Fietsen door het water zien”.

Een stukje verder kwamen we inderdaad bij het punt aan waar je letterlijk door het water kunt fietsen. bij knooppunt 91 van het Limburgse fietsroutenetwerk, via een fietspad van 212 meter lang en 3 meter breed, met het water aan weerszijden op ooghoogte, door een meer fietsen is een bijzondere ervaring. Zeer zeker als dan ook nog een zwaan polshoogte komt nemen en vanuit de hoogte op je neerkijkt. Een ervaring die je niet vaak meemaakt. We zijn uiteraard een aantal keren heen en weer door het meer gefietst om de nodige foto’s te maken. Aan het eind van het pad was een bankje met uitzicht over het meertje en daar hebben we onze broodjes opgegeten, terwijl we genoten van de hoofden die al wandelend en fietsend over het water lijken de bewegen.

Via een omweg zijn we daarna naar het openlucht museum gefietst. Dit museum bevat 140 historische gebouwen die het leven van vroeger op het platte land laten zien. We hadden geluk want zelfs hier in Belgie bleek onze museum jaarkaart te gelden een konden we gratis naar binnen. Maar ons hoofddoel was de route door het museum die het Breughel parcours wordt genoemd. Een elftal locaties waar het leven van Breughel verteld wordt en dan met name de verbinding met Bokrijk. Het was een interessante wandeling waarin veel verteld werd over de verschillende schilderijen. Maar ook wel erg vermoeiend met het warme weer. Maar na een heerlijk koel biertje konden we het parcours afmaken. Ook het museum zelf is zeker de moeite waard maar dat kan in een ander bezoek! Aan het eind van onze wandeling kwamen we nog langs de uitkijktoren “De duiventoren” van waar je opnieuw het fietsen door het water kunt zien, maar nu van de andere kant. Via een speciale trap constructie kom je op gelijke hoogte met de nok van het gebouw op 6 meter hoogte.

Hierna zijn we naar de uitgang gewandeld en hebben we de terug tocht aanvaard naar de camping. We zijn opnieuw langs de Spar in Zonhoven gefietst om wat lekker vlees te kopen voor op de BBQ! Terug op de camping wilden we nog even in het meertje gaan zwemmen. Het was erg druk maar iedereen zwom in het zwembad en niet in het meer. En toen we het meertje inliepen werd duidelijk waarom hier niemand zwom, het was slechts knie diep met een heel modderige bodem.!!! We zijn er weer uitgegaan en hebben, ietwat teleurgesteld, de douche maar opgezocht! Het vlees smaakte uitstekend met een heerlijk wijntje erbij!