25 oktober 2019
Otterlo, 2019

Wandelen en fietsen.

Het had geregend vannacht. En dan is zo’n plekje onder de bomen in het bos toch wat minder want dan regent het 2 keer. Dus hadden we een beetje onrustig geslapen. Maar we konden uitslapen dus geen probleem.

Na het ontbijt heeft Natalia eerst de paddenstoelen gebakken en gekookt om ze te kunnen bewaren. Daarna zijn we even naar het winkeltje geweest. En toen zijn we het bos naast de camping ingewandeld. Die wordt het OERBOS genoemd en is bedoeld als een bos waar kinderen kunnen spelen en ravotten. Er is ook een wandel route van ongeveer 2,5 km uitgezet. Ook hier werden we weer verrast door de grote hoeveelheid aan paddenstoelen. Velden van wel 8 eekhoorn broodjes bij elkaar. Het is wel jammer dat als ze erg groot zijn, ze meestal al aangegeten zijn door de insecten.

Na de lunch zijn we weer op onze fietsen gestapt. We hadden ook nu weer een route uitgestippeld via Route.nl maar nu meer zuidelijk naar de Ginkelse Hei.

Al vrij snel moesten we weer stoppen voor enkele hele mooie paddenstoelen! Ook passeerden we op diverse plaatsen kunstwerken, groepjes van mooie gladde stenen die als een soort kudde in het landschap staan. Dit bleek een expositie te zijn van beeldhouwer Adri Verhoeven.

Net voorbij het restaurant De Mossel (?) zijn we nog even afgeslagen om naar het uitzicht punt de Valenberg te fietsen. Hier sta je op een verhoging en heb je een prachtig uitzicht over de heide en bossen.

Na het slechte fietspad weer terug gefietst te hebben, zijn we verder gegaan met onze route. Bij een klein meertje, de Kreelsche plas zijn we nog even gestopt. Een leuk meertje, bereikbaar met een bruggetje over het hek. Het zag er erg uitnodigend uit maar we hadden geen handdoeken bij ons dus zijn we er maar niet ingedoken!

Na de plas kwamen we al snel op de Ginkelse hei. Hier waren we in september ook geweest voor de herdenking van Market Garden, de mislukte slag om Arnhem, waarvoor hier duizenden parachutisten zijn geland. Het blijft indrukwekkend om over de uitgestrekte hei te fietsen en je voor te stellen wat een drukte en chaos dat geweest moet zijn. We kwamen ook bij het Market Garden monument. Op 21 september kon je niet bij het monument komen vanwege het hoge bezoek, Prins Charles en Prinses Beatrix, die hier toen waren. Nu heerste hier een vredige rust en kon je alles bekijken.

De verdere tocht leidde ons weer door prachtige bossen met veel bladeren al op het fietspad. We hebben, alweer, besloten om de tocht maar wat in te korten. We wilden nog naar een winkel in Otterlo om wat boodschappen te doen.

Dit leidde ons opnieuw langs het restaurant De Mossel en ditmaal konden we de verleiding niet weerstaan en zijn we gestopt voor een heerlijk koel biertje. Verdiend vonden we! De naam van het restaurant heeft niet direct iets te maken met het gelijknamige schelpdier. Mossel is een landbouwenclave op de Veluwe in de gemeente Ede ten zuiden van Otterlo. De naam is een afleiding van morsch = meers 'land aan water, moerasland, weiland'

Na deze versnapering zijn we langs onze camping naar het dorpje Otterlo gefietst om wat proviand in te kopen.

Terug op de camping, na 41 km, hebben we een heerlijk diner klaargemaakt, voornamelijk bestaande uit paddenstoelen met aardappeltjes. Heerlijk!!!!